het zweedse woonwarenhuis als inspiratiebron voor onderwijs

Flexibiliseren en modulariseren zijn termen waar ik de laatste tijd veel over nadenk in relatie tot het onderwijs. Dat doe ik niet alleen beroepsmatig, maar zeker ook vanuit een eigen motivatie om na te denken hoe het onderwijs ook anders zou kunnen. Met deze en meer ingrediënten werken aan een onderwijs-eco-systeem dat duurzaam is naar en in de toekomst.

In mijn conceptuele en creatieve denkpatronen maak ik veel gebruik van Metaforisch Denken* en Concept Blending*.

Een student komt binnen en volgt een route met een scala aan Context-rijke werkomgevingen die aanspreken met voor ieder wat wils

Het onderwijs zou als IKEA kunnen zijn en dan doel ik op de infrastructuur van een locatie, vertaald naar een school vanuit de student gezien.

Een student komt er binnen en kan de complete route volgen, welke hem/haar eerst zal leiden door een scala aan voorbeelden. Context-rijke werkomgevingen die aanspreken met voor ieder wat wils.

Na een kop koffie of uitgebreide lunch beland de student in het magazijn, daar kan hij/zij alle onderdelen vinden voor al die werkomgevingen. Er zijn niet alleen kant en klare voorbeelden maar ook kan de student naar eigen inzicht een pakket samenstellen. Er kan een route gemaakt worden langs alle zaken in het magazijn en er lopen medewerkers rond die kunnen adviseren en kunnen helpen bij samenstelbare systemen.

Ook kan de studenten een aantal kortere routes bewandelen door showroom en magazijn.

In de koopjeshoek loopt de student nog tegen een leuke additionele cursus aan om vervolgens een “receipt of participation” te halen bij de kassa.

in het magazijn kan de student alle onderdelen die werkomgevingen vinden, niet alleen kant en klaar zoals de voorbeelden maar het samenstellen van een eigen pakket is mogelijk.

En door de jaren heen heeft Ikea ook fantastische passende slogans gehad:

  • Aandacht maakt alles mooier
  • Design your own life
  • Iedereen slim
  • Ruimte voor ideeën

Metaforisch denken

Metaforisch Denken is een creatieve methode om complexe materie te vergelijken met een bekende situatie om zo te komen tot nieuwe inzichten en oplossingen voor die complexe materie.

Concept Blending

Concept Blending is een creatieve methode om twee concepten in elkaar te verweven en daarmee tot een nieuw concept te komen. Dit nieuwe concept kan problemen uit één of beide concepten oplossen. Het kan ook een enkel "best of both worlds" concept als resultaat hebben.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *